Weer een speech....

Ook dit jaar mocht ik de leden van Omnisportvereniging WSV toespreken dmv mijn nieuwjaarsspeech. Dit jaar stond hij in het teken van samen delen. Ik ben ervan overtuigd dat je door delen kan vermenigvuldigen en dat dit uiteindelijk zal helpen om te versnellen!! 

 

Wij staan aan het begin van een feestjaar en een jaar waar de puzzelstukjes op z’n plaats lijken te vallen. Wij vieren op 01- oktober van dit jaar ons honderd jarig bestaan. Honderd jaar sport, honderd jaar een vereniging, honderd jaar samen iets neer zetten!

Afgelopen week is er weer een puzzelstukje op zijn plaats gelegd. De sporthal is namelijk voorzien van nieuwe verlichting. Ledverlichting die voldoet aan de moderne eisen van deze tijd, maatschappelijk verantwoord en die ook zal zorgen voor een besparing in de energie kosten van onze vereniging.

Puzzelstukjes die het resultaat zijn van het voeren van beleid op onze thema’s: Vrijwilligers, Veilig Sporten, Exploitatie van WSV en de Open Vereniging. Vooral op deze twee laatste thema’s hebben wij afgelopen jaar grote stappen kunnen zetten. En ook dit komende jaar zullen dit de thema’s zijn die veel aandacht krijgen.

Helaas zijn er ook WSV-sportvrienden die dit niet meer kunnen ervaren omdat zij ons dit jaar ontvallen zijn. Afgelopen jaar hebben wij afscheid moeten nemen van John Engelhard, Wolter Dijkstra, Wim Huijssoon, Kees ter Berg, Gerard Kamphuis, Jan Wesseling en nog maar kortgeleden van oud voetbalvoorzitter Peter Rooks.

Naast hen hebben ook enkelen onder ons een zware strijd te leveren voor een goede gezondheid.

Ik wil jullie dan ook verzoeken te gaan staan.

Aan hen te denken en hen hiermee steun te geven.

………

Het leggen van een puzzel is niet altijd even simpel. Het aantal stukjes en het onderwerp bepalen de moeilijkheidsgraad en de tijd die je ermee bezig bent. In een vereniging is dit niet anders. De rand ligt, de thema’s zijn bekend en wij zullen nu de puzzel verder moeten afmaken. Met in ons achterhoofd de gedachte dat de puzzel misschien nooit zal afkomen en dat er altijd stukjes zullen ontbreken.

WSV is een vitale vereniging. Het afgelopen seizoen hebben wij weer positieve cijfers kunnen schrijven. Het nieuwe muntenbeleid lijkt zijn vruchten af te werpen. De omzet van de bar heeft een stijgende lijn te pakken en initiatieven als het Boksgala en de Bingo georganiseerd door Club Support helpen daar zeker aan mee. Wel moeten wij scherp blijven. Blijven zorgen voor extra inkomsten en zorgen dat er geen puzzelstukjes van tafel vallen waardoor de kosten van de vereniging toenemen.

Een zorg hierbij is het aantal leden dat binnen de afdelingen terugloopt. Soms uitlegbaar en begrijpelijk in een maatschappij waar individualisering steeds verder zijn weg vindt. Maar uiteraard niet goed voor een vereniging. De leden zijn het bloed van de club, de leden zijn de mensen die de puzzelstukjes moeten leggen……… Wij moeten samen zorgen dat wij mensen aan ons blijven binden. Is het niet door sport dan wel door andere initiatieven. Het bloed moet blijven stromen.

De organisatie van het 100- jarig bestaan is opgepakt. Het programma van de feestweek is in grote lijnen bekend en het projectteam, onder leiding van een professioneel evenementen bureau, zal op 15- januari een kick-off bijeenkomst hebben. De vereniging WSV bestaat honderd jaar en de nadruk zal liggen op Voetbal. Ook zal het 40- jarig bestaan van de afdeling Badminton de nodige aandacht krijgen. Honderd jaar geschiedenis met alle ups en downs maar vooral honderd jaar terugkijken en trots kunnen zijn op alles wat wij samen hebben bereikt. 

In de afgelopen maand hebben wij als Omnisportvereniging WSV in het bijzijn van de minister van Medische zorg en Sport (Bruno Bruins), de gedeputeerde van de Provincie Gelderland (Jan Markink) en de wethouder van Sport (Nathan Stukker) het Gelders Sportakkoord ondertekend. Een akkoord waarin wij hebben afgesproken krachten, kennis en inzet te bundelen voor een vitaal, sportief en aantrekkelijk Gelders sportklimaat. Een handtekening die aangeeft dat wij als vereniging nu ook in de provincie op de goede weg zijn.

Binnen de gemeente Apeldoorn zijn wij niet voor niets uitgekozen als DE vitale sportvereniging van Apeldoorn. Deze titel gaat hand in hand met een grote subsidie aanvraag vanuit de gemeente en provincie die ons moet helpen om nog meer de Open Vereniging van Apeldoorn en ook Gelderland te worden. Want een Open Vereniging staat voor het delen van kracht, kennis en inzet.

En hierin hebben wij al wat puzzel stukjes op zijn plaats gelegd: op bestuurlijk Omni-niveau zijn er gesprekken met partijen als DNIJ, Bowlsclub Woods, s ’Heerenloo en ROC Aventus. Wij delen kennis met onze buurman Dynamo en de Omnisportvereniging in wording in Beekbergen. Wij delen ons netwerk met Hockeyclub Ares. En wij geven vanuit het Hoofd Bestuur Masterclasses op de Apeldoornse Bestuur academie hoe je efficiënter kunt vergaderen.

Ook binnen de afdelingen zijn er mooie voorbeelden hoe initiatieven kunnen zorgen voor een meer Open Vereniging. Het tekenen van het Voetbal Convenant Apeldoorn door de afdeling voetbal. De afdeling Badminton die is gestart met G-badminton voor mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking. En de samenwerking die de afdeling Badminton is gestart met BC Appoldro en BC ABC/Satria om zomerbadminton mogelijk te maken. Al deze initiatieven zouden niet mogelijk zijn door de tomeloze inzet van vele van jullie, zomaar, op vrijwillige basis, dit maakt de vereniging WSV. Dank daarvoor!

 

Deze voorbeelden moeten zorgen voor een nog krachtiger platform. Een krachtig WSV als platform voor een Open Vereniging. Een thema wat ook zorgt voor maatschappelijke, maar ook interne discussie. De berichten in de krant over eventuele fusies van voetbalverenigingen. De initiatieven van onze buurman DNIJ over het mogelijk maken van een echte schaatsbaan, allemaal discussies waar wij als vereniging aan tafel moeten zitten. Wij moeten meepraten over een toekomst voor ons allen. Dit moeten wij als vereniging maar ook als lid van deze vereniging.

En hier moeten wij nog wel wat leren. Als individuele leden en als afdelingen hebben wij vaak een duidelijke mening. Maar niet altijd een mening die de vereniging in zijn geheel helpt. Kritiek wordt snel gedeeld maar goede ideeën worden vaak voor zichzelf gehouden. Het wiel moet hierdoor door ons allen weer worden uitgevonden, waardoor de voordelen van schaalgrootte niet optimaal worden uit genut.

Ondanks dat culturen zullen blijven verschillen is ‘SAMEN DELEN’ de manier om die vitale vereniging van Apeldoorn te zijn en te blijven. Hierbij is het soms een kwestie van geven en soms van nemen.

Want als er namelijk nooit iemand wil verliezen zal er ook nooit iemand winnen.

En wat is er nu mooier om samen te winnen, samen de successen te kunnen delen, samen prijzen te kunnen pakken! Het blijft een herhaling maar ik blijf het zeggen: een vereniging verenigt. Samen hebben wij de kracht, de kennis en de inzet om zaken voor elkaar te krijgen. Als wij dit samen delen zijn wij sterker, want zonder delen kan je niet vermenigvuldigen …..

En dit zal zorgen voor een mooi plaatje. Een jarig WSV als voorbeeld voor vele andere verenigingen. Een puzzel, gelegd met elkaar en met als resultaat een fantastische vereniging, klaar voor de toekomst.

 

Apeldoorn, 6 januari 2019.

Reactie schrijven

Commentaren: 0